Loewak

De loewak (Paradoxurus hermaphroditus),ookwel palmroller of koffierat genoemd, is een klein lid van de Viverridae familie en komt oorspronkelijk uit Zuid en Zuidoost-Azie. Deze soort, die het overigens helemaal niet slecht doet, werd in 2008 door de IUCN geclassificeerd als een niet bedreigde diersoort. Hij komt voor in veel verschillende habitats en het aantal dieren lijkt voorlopig niet af te nemen.
De loewak is een kleine civetkat van ongeveer twee tot vijf kilogram. Hij heeft een lengte van 45 tot 60 centimeter lang. Hun staart kan varieren van 45 tot 55 centimeter lang. Hun grove vacht is grijs, met veel zwarte plekken erdoorheen. Het voorhoofd van de loewak is wit van kleur, net zoals de weerzijden van zijn neus. De snuit, oren, onderbenen en de het achterste deel van de staart is zwart. Anders dan bij vele soortgelijke civetkatten, heeft de loewak geen donkere ringen om zijn staart. Zijn anale geurklieren kunnen een misselijkmakende afscheiding uitstoten als een soort chemische verdediging wanneer hij zich bedreigd of verstoord voelt. Ondanks zijn soortnaam Hermaphroditus, hebben loewaks twee verschillende geslachten en zijn ze niet hermafrodiet.
Loewaks komen op vrij veel plaatsen voor, omdat ze zich makkelijk kunnen aanpassen aan hun gebied. Ze komen voor in India, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Singapore, het Maleisisch schiereiland, Sabah, Sarawak, Brunei Darussalam, Laos, Cambodja, Vietnam, China, de Filipijnen en de Indonesische eilanden Sumatra, Java, Kalimantan, Bawean en Siberut.
Ze komen voornamelijk voor in regenwouden en bossen, die vaak grenzen aan landbouwgebieden. Vaak wonen ze ook in parken en tuinen in de voorsteden waar zich ook fruitbomen, vijgenbomen en ongestoorde vegetatie is. Met hun scherpe klauwen kunnen ze met gemak bomen en goten beklimmen. In de meeste delen van Sri Lanka word de Loewak gezien als een last, omdat ze nesten maken in hun huizen en ’s nachts erg druk zijn.
De loewak is een omnivoor. Hij eet voornamelijk vruchten zoals bessen en vlezig fruit, waardoor ze ook meehelpen aan het verspreiden van zaden. Ook eten ze mango’s, chiku, rambutan en koffiebonen, maar ook kleine zoogdieren en insecten. Soms voeden ze zich ook met palmbloemsap, die als het gist veranderd in grog, een zoete likeur. Hierdoor worden ze ook wel de grogkat genoemd.
Loewaks zijn solitaire nachtdieren, die tijdens de paartijd elkaar opzoeken. Door middel van de anaalklieren, urine en ontlasting markeren ze hun territorium. Ze zijn ook in staat om diersoorten en geslachten te onderscheiden door middel van hun geur.
De loewak word ook koffierat genoemd. Dit komt door de Kopi Luwak koffie. Deze koffie word gemaakt uit koffiebonen die uitgepoept zijn door loewaks. De koffiebonen die opgegeten worden door de loewak word gefermiteerd in het maagdarmstelsel van het dier. Hierdoor is het cafeine gehalte in de koffie die er van gemaakt word lager dan in ongegiste koffie.

Maak jouw eigen website met JouwWeb