Roetkopbuulbuul

 

 

De roetkopbuulbuul of kutilang (Pycnonotus aurigaster) is een soort van de zangvogels van de Pycnonotidae familie. De naam aurigaster verwijst naar de oranje plek bij zijn achterkant. Het is een veel verspreidde vogelssoort die voorkomt in Cambodja, China, Indonesie, Laos, Burma, Thailand en Vietnam. Hij komt daar voor in tropische bossen.

Van kop tot staart heeft hij een lengte van ongeveer 20 centimeter. Zijn rug en staart is grijsbruin, de onderkant grijswit. De bovenkant van zijn kop, het voorhoofd en de snavel is zwart. Bij de onderkant heeft hij een oranje plek terwijl de onderkant van het puntje van zijn staart wit is. Zowel zijn poten als zijn snavel zijn zwart.

Roetkopbuulbuuls komen op veel plekken voor. In Inonesie zijn ze net zo gewoon als huismussen in Nederland. In steden kun je ze vaak zien in parken en in de omgeving ervan. Verder kun je ze in natuur ook nog vinden in bossen en kreupelhout. Deze soort leeft in grote groepen, soms zelf met andere vogelsoorten.

De roetkopbuulbuul leeft voornamelijk van zacht fruit, dat vaak op plantages groeit. Hierdoor word deze vogel door veel fruittelers gezien als een plaag, omdat ze het fruit doorboren waardoor het gaat rotten. Gelukkig eten ze naast fruit ook nog andere dingen zoals verschillende soorten insecten, rupsen en andere kleine dieren die vaak als ongedierte worden gezien.

Door iedere ochtend te baden en te zonnen, houden roetkopbuulbuuls hun verenpak goed geolied. Wanneer ze opgewonden zijn laten ze hun kuif zien. Hoewel het erg luidruchtige vogels kunnen zijn, zijn ze wanneer ze in de rui zijn vrijwil stil en bewegen ze zich nauwelijks.

De roetkopbuulbuuls broeden het hele jaar door, behalve in november. Er is een piek van april tot september. Per nest leggen ze twee of drie eieren, die roze of paars gekleurd zijn met grijze stippen.