Indonesië
Indonesie ligt in het zuid-oosten van Azie, en heeft als hoofdstad Jakarta dat weer op het eiland Java ligt. De hele republiek bestaat uit een eilandengroep van 17508 eilanden, wat het gelijk de grootste eilandstaat maakt. Dit betekend niet dat alle eilanden door mensen bewoond zijn, dat zijn er namelijk maar ongeveer 6000. De vijf grootste eilanden zijn Java, Sumatra, Kalimantan (ligt op Borneo, dat weer gedeeld word met Maleisie), Nieuw-Guinea (wat gedeeld word met Papoea-Nieuw-Guinea) en Celebes.
Meer dan de helft van Indonesie word bedekt met bossen. In de gehele eilandengroep groeit ongeveer 140 miljoen regenwoud. De bossen herbergen een schat aan plantensoorten. Helaas word er jaarlijks circa een miljoen hectare grond ontbost, omdat door de bevolkingsgroei meer landbouwgronden nodig zijn. Het verbranden van stukken bos om de grond bouwrijp te maken, een methode die toegepast werd door de zogenaamde Dajaks, veroorzaakte nauwelijks schade aan de bossen. Dit kwam omdat bij deze werkwijze het bos de tijd kreeg om zich te herstellen, maar ook omdat het bewoner aantal gering was. De ontbossing door nieuwe bewoners richt echter grote schade aan. Tropisch hout is namelijk ook een belangrijke inkomstenbron.
Dankzij de grote afmetingen, het tropische klimaat en omdat het rijk is aan eilanden, kan Indonesie zeggen dat het de een na grootste biodiversiteit heeft van de wereld. Zowel de flora als de fauna is een mix van Aziatische als Australische soorten. Dit komt omdat in een ver verleden de werelddelen met elkaar verbonden waren. Er waren tijden dat grote diersoorten (zoals de Javaanse neushoorn en Sumantraanse tijger) nog tot in het oosten tot aan Bali voorkwamen. Door het krimpen van het leefgebied zijn hun aantallen sterk teruggelopen. Tegenwoordig word 60% van het land bedekt met bos. Op Java zijn de meeste bossen gekapt om plaats te maken voor mensen en voor de landbouw. De flora op Kalimantan en Sumatra bestaat vooral uit Aziatische soorten. Dit in tegenstelling van Celebes, Maluku en de kleine Soendra-eilanden, die al lange tijd niet meer verbonden zijn met het Aziatische vasteland en daardoor hun eigen unieke flora en fauna hebben ontwikkeld. De zuidelijke landen, zoals Nieuw-Guinea, hebben weer soorten die sterk verwant zijn aan degene die in Australie leven.
Er zijn maar weinig inheemse soorten in heel Indonesie. Slecht 26% van de 1531 vogelsoorten en ongeveer 39% van de 515 zoogdiersoorten vind zijn oorsprong in het land. De ecologie word voornamelijk bedreigd door de hoge populatiedruk en snelle industrialisatie. Aan dit probleem word weinig aandacht besteed omdat er veel armoede is en de overheid niet voldoende functioneerd. Ook de ontbossing is een groot probleem die ook nog eens gepaard gaan met bosbranden, wat weer voor smogvorming zorgt in het westen van Indonesie, maar ook Maleisie en Singapore. Vernietiging van habitait bedreigd een groot gedeelte van inheemse soorten, waaronder de orang-oetan.
In het tropische Indonesie ligt de gemiddelde jaartemperatuur rond de 30 graden Celcius. De meeste delen van het land kennen een droge periode en een regentijd, met uitzondering van Sumatra en Kalimantan waar de neerslag het gehele jaar gelijkmatig verdeeld is. In december tot en met februari regent het tussen Zuid-Sumatra en Oost-Timor.
Maak jouw eigen website met JouwWeb